Nieuws

Scouting in 2020 al 75 jaar in Belfeld 01-08-2019

Scouting Belfeld bestaat in 2020 al 75 jaar en dat willen natuurlijk niet onopgemerkt voorbij laten gaan.


Scouting in 2020 al 75 jaar in Belfeld

2020 is voor Scouting Belfeld een kroonjaar: de vereniging viert haar 75-jarig bestaan.

De oorsprong van Scouting Belfeld ligt in oktober 1945, toen de katholieke meisjesbeweging ‘Rosa van Lima’ werd opgericht door pater Geurts en mevrouw M. Geraads. Deze beweging was eerst gehuisvest in het naaiatelier van de H. Theresia meisjesschool en daarna op de zolder van de kleuterschool. Een jongenstak kon uiteraard niet uitblijven. Een jaar later, in juli 1946 stichtten de heren Lei Jetten, Herm Douben, Lei Stroeken, Piet Schouwenberg en kapelaan Boessen dan ook de katholieke Verkennersbeweging ‘Don Bosco’. Hiertoe werd eind 1946 op de Kozakkenberg een blokhut gebouwd met bouwmateriaal afkomstig van de in de Tweede Wereldoorlog verwoeste kerk aan de Urbanusstraat. Al snel was deze blokhut te klein door het alsmaar groeiende ledenaantal. De oplossing: een nieuwe blokhut bouwen. In 1954 werd, deels met het materiaal van de oude blokhut, de nieuwe blokhut voltooid aan de Beatrixlaan. Deze blokhut kreeg de naam ‘Kozakkenhut’.

Jeugdbeweging Scouting Belfeld, zoals we haar nu kennen, is tot stand komen door de fusie van de bewegingen ‘Rosa van Lima’ en ‘Don Bosco’ in 1972. Nog steeds is ‘De Kozakkenhut’ het clublokaal van Scouting Belfeld. Gaandeweg hebben er natuurlijk wel diverse verbouwingen en uitbreidingen plaatsgevonden zodat het een fijn thuis blijft voor alle Belfeldse scouts.

Volgend jaar, in 2020, bestaat Scouting Belfeld dus 75 jaar. Het is een gezonde en bloeiende vereniging met ruim 130 jeugdleden en een kleine 40 staf- en bestuursleden. Samen zorgen zij voor de wekelijkse programma’s en diverse extra activiteiten gedurende het jaar, zoals weekend- en zomerkampen.

Scouting staat voor uitdaging! Bij Scouting besteden kinderen en jongeren op een actieve en uitdagende manier hun vrije tijd in de natuur. Ze hebben veel plezier met elkaar en leren om samen te werken en respect te hebben voor de ander. Zo ontwikkelen de kinderen en jongeren zich op een natuurlijke manier tot zelfstandige mensen en krijgen ze de ruimte om te ontdekken en te leren.Het jubileumjaar
Uiteraard willen wij dit heugelijke jubileum als vereniging niet onopgemerkt voorbij laten gaan. Omdat 75 jaar niet zomaar een mijlpaal is, wordt 2020 een heus feestjaar met een aantal activiteiten:

16 & 17 mei: Feestweekend. Met op de zaterdag activiteiten voor de eigen leden en op zondag een familiedag.
11 t/m 18 juli: Gezamenlijk Jubileumkamp. Een zomerkamp voor alle jeugdleden en staf- en bestuursleden in de eerste week van de zomervakantie.
In het najaar een feestavond voor de staf- en bestuursleden om hen te bedanken voor de vaak al jarenlange inzet voor de vereniging.
 

Wij kijken al uit naar de activiteiten in het komende jaar!
Nadere informatie over de activiteiten wordt te zijner tijd gecommuniceerd.

 

Geplaatst door:Sjors